Septiembre 15, 2019


L'organització va decidir celebrar una desfilada a bord dels llaüts de major envergadura davant la impossibilitat de disputar les regates de la jornada per excés de vent. Tinita (1945), Mitjana i Savanna (1969), vencedors en les categories competitives. La trobada celebrada en Cala Gamba amb el patrocini de FAN Mallorca Shopping, Vitrac i Mitsubishi Autovidal ha comptat amb un extens programa esportiu, social i cultural.


L'excés de vent va impedir avui la celebració de la segona i última regata de la XXIII Diada de Vela Llatina de Mallorca, però no va aconseguir deslluir l'espectacle de la jornada. Davant la impossibilitat de donar la sortida de la competició, en depassar l'anemòmetre el límit de 14 nusos establert per a les embarcacions de vela llatina, l'organització va optar per realitzar una parada naval enfront de les instal·lacions del Club Nàutic de Cala Gamba a bord d'una quinzena dels llaüts de major envergadura i de l'embarcació del comitè de regates.

L'acte va ser secundat per la majoria de les tripulacions que s'havien congregat a primera hora del matí en el Club Nàutic de Cala Gamba per a participar en les regates de les classes competitives (bots de regata, llaüts clàssics i monotips de la classe Dragonera) i en la travessia de la categoria “open”. Les embarcacions propulsades a motor van desfilar enfront del dic del club, a l'abric de l'onatge i del fort vent de Llevant, i posteriorment es van dirigir al port per a assistir a l'esmorzar que l'organització va oferir a les tripulacions.

“La veritat és que ha estat una acció improvisada, però ha agradat molt a la gent i ens ha permès posar punt final a la Diada amb bon sabor de boca. No cal oblidar que aquesta trobada no és només una regata, sinó també una activitat cultural i social destinada a fomentar la conservació del patrimoni marítim”, va assegurar Joan Marc Rigo, gerent del Club Nàutic Cala Gamba i màxim responsable de l'organització de la Diada, que aquest any ha comptat amb el suport privat de les empreses FAN Mallorca Shopping, Mitsubishi Autovidal i Vitrac.

En la classe Regata, on es donen cita els bots de vela llatina optimitzats per a la competició, la victòria va ser per al Tinita (1945), de Pere Reus i Antoni Estades, que es va adjudicar l'única regata disputada dissabte passat. El seu gran rival, el Ventolina (1942), de Jaume Durán, va haver de conformar-se en aquesta ocasió amb la segona plaça, seguit del Riu de la Plata (1949), armat i patronejat per Pedro Pizá.

Gabriel Catalá, la canya del bot Mitjana, va vèncer en la classe Dragonera, un monotip de 2002 construït en tauler marí en la Escola de Mestres d’Aixa del Consell de Mallorca. Toro, amb Bernat Matas com a patró, va ser segon, i Malgrat, de Joan Estades, va completar el podi.

Savanna (1969), d'Antonio Jover, li va guanyar la partida al Annika (1949), de Miquel Rigo, el seu únic rival en la categorí de Llaüts Clàssics.

El lliurament de premis va posar el fermall d'or a una Diada de Vela Llatina que va saber sobreposar-se al mal temps i que, sobretot, “ha demostrat que persisteix una gran afició per aquest tipus de vaixells i un compromís molt fort dels armadors amb el patrimoni marítim de les Illes”, en paraules de Toni Estades, president del Club Nàutic Cala Gamba.

Des de divendres passat, l'entitat nàutica del Coll d'en Rebassa ha acollit diversos actes relacionats amb la cultura marítima, com les xerrades ofertes divendres passat pel gerent del Museu Marítim de Mallorca, Albert Forés, i per l'armador de l'embarcació eivissenca “Javi”, convidada per l'organització com a representant de les Pitiüses, o l'exposició de models navals de la Escola de Mestres d'Aixa i del col·leccionista Felip Munar.

El Club Nàutic de Cala Gamba va ser guardonada l'any passat amb el Premi Timó a la millor entitat nàutica de Balears pel seu compromís amb el patrimoni naval. Aquest port esportiu està considerat com el museu flotant de Mallorca, pel seu suport a la vela tradicional i als vaixells de fusta. Quatre dels 52 inscrits en la Diada de Mallorca són peces úniques construïdes fa més de cent anys.© CLUB NAUTICO CALA GAMBA

© CLUB NAUTICO CALA GAMBA