Septiembre 14, 2019


El vent va disminuir fins al límit de 14 nusos que suporten aquestes embarcacions tradicionals i va permetre disputar les regates de les classes competitives i la travessia de la categoria Oberta


La XXIII Diada de Vela Llatina de Mallorca va brillar en la seva jornada inaugural en la Badia de Palma malgrat l'avís de mal temps que va fer témer per la seva celebració. El reglament estableix per a aquesta classe un límit de 14 nusos. La flota es va fer a la mar amb l'anemòmetre marcant ratxes de 17, però el Comitè de Regates va ser pacient i va esperar que el vent amainara. Al final es va buidar el cel i el penell es va establir en un rumb en 60 graus amb una intensitat entre 9 i 14 nusos, condicions ideals per a gaudir de la navegació a bord de les joies de mar que es reuneixen avui i demà en el Club Nàutic de Cala Gamba amb el suport de FAN Mallorca Shopping, Mitsubishi Autovidal i Vitrac.

Gairebé 40 dels 52 vaixells inscrits van decidir participar en la primera jornada de la Diada, la majoria d'ells en la denominada classe Oberta (no competitiva), que va realitzar un recorregut costaner. Allí es van donar cita vàries de les embarcacions més antigues de la flota, entre elles el Callao (1893), de Bernat Oliver, o Na Paquita (1910), de Francisco Cau Ontiveros, dos exemples de la labor de conservació que desenvolupen els armadors privats d'embarcacions tradicionals.

En la classe Regata, on es donen cita els bots de vela llatina optimitzats per a la competició, es va viure el ja tradicional duel entre el Tinita (1945), de Pere Reus i Antoni Estades, i el Ventolina (1942), de Jaume Durán. La victòria va ser per al primer en l'única regata del dia, de 2,34 milles nàutiques. La tercera posició provisional l'ocupa, mancant la jornada de demà diumenge, el Riu de la Plata (1949), armat i patronejat per Pedro Pizá.

El regatista Gabriel Catalá, a la canya del pot Mitjana, es va col·locar líder de la general en la classe Dragonera, un monotip de 2002 construït en tauler marí en la Escola de Mestres d’Aixa del Consell de Mallorca i del qual existeixen quatre unitats. Toro, amb Bernat Matas com a patró, es va situar segon de la general, seguit del Malfrat, de Joan Estades.

Savanna (1969), d'Antonio Jover, li va guanyar la partida al Annika (1949), de Miquel Rigo, el seu únic rival en la categorí de Llaüts Clàssics.

Joan Marc Rigo, director del Club Nàutic Cala Gamba i màxim responsable de l'organització de la Diada de Vela Llatina de Mallorca, es va mostrar molt satisfet, ja que en les primeres hores del matí no estava clar que els vaixells poguessin navegar: “El dia ha començat amb vent fort, amb ratxes de fins a 20 nusos, però hem vist que a mesura que ens acostàvem a l'hora de la sortida el vent anava disminuint. Hem decidit sortir al mar amb una mica de retard i després hem esperat al fet que es donessin les condicions, que fet i fet han resultat ser magnífiques”.

ACTIVITAT SOCIAL

Els actes de la XXIII Diada de Vela Llatina van començar ahir divendres amb sengles xerrades a càrrec del gerent del Museu Marítim de Mallorca, Albert Forés, i de l'armador del pot “Javi”, embarcació eivissenca convidada per l'organització. El primer va explicar les accions desenvolupades fins avui per a posar en marxa el Museu Marítim i el segon va parlar de la situació del patrimoni marítim i la vela llatina a les Pitiüses. Totes dues ponències van despertar un gran interès entre els participants en la Diada, que van omplir la sala de conferències de Club Nàutic Cala Gamba.

Les proves de demà diumenge commemoraran els 500 anys de la partida de la primera volta al món, una expedició completada pel marí Juan Sebastián Elcano en 1522. La XXIII Diada de Vela Llatina se suma així als actes organitzats per la Comissió del Cinquè Centenari i la Confederació Espanyola d'Associacions de Clubs Nàutics (CEACNA) per a divulgar aquesta gesta marítima que va canviar el curs de la història.

NETEJA DE LITORAL

Aquest matí s'ha dut a terme una neteja del litoral i de l'interior del port promoguda per la signatura col·laboradora FAN Mallorca Shopping, com a avançament del World Clean Up Day 2019, un moviment que va néixer fa més de 10 anys a Estònia. David Gómez Picard, gerent del centre comercial col·laborador de la Diada, ha explicat que la recollida de residus, que ha comptat amb la participació de diversos bussejadors i voluntaris en terra, ha estat “un èxit”. Gómez ha indicat que aquestes accions “simbòliques” serveixen per a conscienciar a la societat, i en aquest cas concret als navegants, de la importància de conservar els ecosistemes.© CLUB NAUTICO CALA GAMBA

© CLUB NAUTICO CALA GAMBA