Septiembre 12, 2019


El Club Nàutic de Cala Gamba es prepara per a la trobada de vela tradicional més gran de la seva història


La XXIII Diada de Vela Llatina de Mallorca congregarà el pròxim cap de setmana a 52 bots i llaüts tradicionals, xifra rècord en la història d'aquesta trobada que conjumina cultura marítima i competició i en el qual cada any es donen cita durant tres dies les embarcacions més representatives del patrimoni naval viu de les Illes Balears. El Club Nàutic de Cala Gamba, organitzador de la Diada, compte en aquesta ocasió amb la col·laboració de les signatures Mitsubishi Autovidal, FAN Mallorca Shoping i Vitrac.

La inscripció supera en dotze unitats la registrada en l'edició de l'any passat, en què ja es va considerar que la Diada de Vela Llatina havia superat totes les seves marques de participació. “Estem molt contents amb la resposta de la fota. Hem vist com cada any augmentava l'interès, però depassar el mig centenar d'embarcacions és alguna cosa que està per sobre de la nostra millors expectatives”, reconeix Joan Marc Rigo, director del Club Nàutico de Cala Gamba i màxim responsable de l'organització.

UNA REGATA OBERTA

El “secret” del creixent èxit de la Diada, sosté Rigo, és ser “un esdeveniment obert en el qual convergeixen diferents maneres d'entendre la navegació” i on el denominador comú és “la passió per la mar i la vela llatina”.

Per una costat, explica, estan les barques de regates (que competeixen en diferents categories en funció de les seves característiques: llaüts clàssics, monotips de la classe Dragonera o bots optimitzats), i, per un altre, embarcacions tradicionals que realitzen travessies no competitives en una divisió oberta i fins i tot pots a rems. “No a tots els agrada fer regates, però sí a tots els agrada navegar. I tots són benvinguts a la Diada de Mallorca”, remarca el director del Club Nàutic Cala Gamba.

MUSEU FLOTANT

Entre les embarcacions que transformaran Cala Gamba en un museu flotant entre el 13 i el 15 de setembre -en representació de Mallorca, Menorca i Eivissa- es troben veritables joies del patrimoni naval balear, quatre de les quals tenen més de 100 anys. Tal és el cas del bot Callao (1893), propietat de l'arqueòleg i escriptor Bernat Oliver; i els llaüts Sant Antoni de Pàdua (1911), de Xavier Mulet; N’Èol (1915), d'Antoni Josep Borrás; o Na Paquita (1910).

“Aquests embarcacions citades destaquen per la seva antiguitat, però totes, sense excepció, tenen un important valor patrimonial i formen part de la cultura marítima i la navegació tradicional de Balears”, afegeix Joan Marc Rigo.

ACTIVITAT SOCIAL

Els actes de la XXIII Diada de Vela Llatina començaran divendres que ve amb la presentació oficial de l'esdeveniment, a les 19.15 hores. Tot seguit tindran lloc sengles xerrades a càrrec del gerent del Museu Marítim de Mallorca, Albert Forés, i de l'armador del bot “Javi”, embarcació eivissenca convidada per l'organització. El primer explicarà les accions desenvolupades fins avui per a posar en marxa el Museu Marítim i el segon parlarà de la situació del patrimoni marítim i la vela llatina a les Pitiüses.

Les sortides al mar s'han programat per a les 11.15 hores del dissabte i el diumenge, a fi que les regates i travessies no competitives puguin iniciar-se al migdia. Abans, la tripulacions hauran pogut gaudir d'un desdejuni mariner ofert pel Club Nàutic de Cala Gamba. Al final de les dues jornades en el mar, l'entitat organitzadora convidarà als participants a un esmorzar.

CINQUÈ CENTENARI

La competició del diumenge commemorarà els 500 anys de la partida primera tornada al món, una expedició completada pel marí Juan Sebastián Elcano. La XXIII Diada de Vela Llatina se suma així als actes organitzats per la Comissió del Cinquè Centenari i la Confederació Espanyola d'Associacions de Clubs Nàutics (CEACNA) per a divulgar aquesta gesta marítima que va canviar el curs de la història.

NETEJA DE LITORAL

El dissabte al matí, a partir de les 09.30 hores, també es durà a terme una neteja del litoral i de l'interior del port promoguda per la signatura col·laboradora FAN Mallorca Shopping, com a avançament del World Clean Up Day 2019, un moviment ecologista que va néixer fa més de 10 anys a Estònia, quan el 4% de la població es va mobilitzar espontàniament per a retirar les escombraries escampades per la naturalesa. Persones de tot el món es van identificar amb aquesta iniciativa i es van inspirar en ella per a seguir el mateix camí.© CLUB NAUTICO CALA GAMBA

© CLUB NAUTICO CALA GAMBA