Septiembre 16, 2018


La prova, organitzada pel Club Nàutic de Cala Gamba, ha reunit a 41 bots i llaüts de vela llatina, confirmant la vintè segona edició com la millor de la història. Competició, tradició i cultura s'han intercanviat el protagonisme al llarg del cap de setmana.


La XXII Diada de Vela Llatina, organitzada pel Club Nàutic de Cala Gamba (CNCG), ha finalitzat avui amb la victòria de Tinita, Mitjana i Savanna després de dues jornades de competició que han estat acompanyades per diversos actes socials com la presentació, divendres passat, del llibre “Manual de Vela Llatina” de Bernat Oliver, l'exposició de maquetes navals i l'exhibició de modernisme naval tradicional.

Antoni Estades, president del CNCG, ha recordat que aquesta “ha estat la millor Diada de Vela Llatina de la història”. “Tinc la sensació de que la Diada agrada de cada vegada més i que els afeccionats a la navegació tradicional es bolquen més i gaudeixen d'aquest esdeveniment, del que se senten part".

Estades també ha destacat la importància divulgar què és i com funciona la vela llatina. “La publicació del llibre de Bernat Oliver ha ajudat molt i animarà a més gent al fet que s'atreveixi a apariar les seves embarcacions amb la vela llatina. Segur que l'any que ve tenim nous participants".

En l'àmbit esportiu, la prova ha començat puntual, a les 12.00 hores, amb un vent suau del NNE, escassos cinc nusos que han estat suficients perquè la flota de 41 bots i llaüts disputés l'última jornada de competició.

La divisió Regata ha completat un recorregut costaner de 4,15 milles en el qual el Tinita (1945), de Toni Estades i Pere Reus, no ha donat opció als seus rivals i s'ha imposat per alçar-se amb la títol de vencedor de la Diada de Vela Llatina per segon any consecutiu.

El Tinita ha invertit 1 hora i 44 minuts a completar el recorregut costaner. Ha estat el llaüt més veloç en temps real i ha aconseguit una renda de tres minuts sobre el Rio de Plata, de Pedro Piza, que ha quedat en tercera posició de la general, i de quatre minuts respecte al seu principal rival, el Ventolina, de Jaume Durán, subcampió de la Diada.

Cal recordar que el Ventolina ha competit amb Durán a la canya assistit per Miquel Torres, regatista de Laser del CNCG i Alberto Fontanals, de Ca Pastilla. “A Cala Gamba ens interessa promocionar molt la joventut; necessitem tenir un relleu i la forma d'aconseguir-ho és que els joves comencen a navegar amb nosaltres i gaudeixin de la vela llatina”, ha dit Durán.

A la divisió Dragonera el triomf va estat pel Mitjana, embarcació del Consell de Mallorca patronejada per Gabriel Català, que signo tres victòries en les tres proves disputades al llarg dels dos dies de regata. La segona posició ha estat per a Malgrats, amb la regatista Marina Gallego a la canya, i la tercera plaça la ha ocupat el Toro, amb Bernardí Matas com a patró.

El Savanna (1969), d'Antonio Jover, ha aconseguit la victòria general de la divisió Llaüts Clàssics enfront del Annika (1943), de Miquel Rigo.

Ha destacat també la participació de 25 embarcacions a la categoria oberta, pensada per a aquelles tripulacions que solament volien participar de la festa sense necessitat de competir. Entre aquests bots i llaüts destaquen alguns com el Callao (1893), Na Paquita (1910) i el Sant Antonio de Pàdua (1911).

La Diada de Vela Llatina ha conclós amb el lliurament de premis que s'ha duït a terme a l'esplanada del CNCG després que els participants gaudissin d'un “dinar de germanor”. A més d'obsequiar als guanyadors de cada classe, els organitzadors han regalat una fotografia a tots els participants en agraïment per la seva funció de valedors de la vela llatina.

Una de les novetats d'aquest any ha estat la presentació per part del Club Nàutic de Cala Gamba del premi especial “Mestre Miquel LLompart”, en reconeixement a Llompart, soci honorífic del Club i “mestre d’aixa” de l'entitat balear. El premi ha estat atorgat a "Mestre Topa" de Sóller pel seu compromís amb la vela llatina i la seva dedicació durant tota la seva vida a la conservació i divulgació del patrimoni marítim mallorquí.

La XXII Diada de Vela Llatina ha estat organitzada pel Club Nàutico de Cala Gamba amb el patrocini de Jeep Autoritat i la col·laboració institucional del Consell de Mallorca. També van col·laborar Cafè Rico, Estel Damm, Quely, Font des Teix i la Denominació d'Origen Formatge Maó-Menorca.© CyberAltura

© CLUB NÁUTICO CALA GAMBA