Septiembre 15, 2018


Una flota formada per 41 embarcacionss tradicionals es citen al Club Nàutic de Cala Gamba. "Tinita", "Mitjana" i "Savanna" lideren la classificació a les tres categories competitives. “Aquest cap de setmana celebram una de les millors Diadas de Vela Llatina dels últims tres lustres i la nostra idea és seguir creixent”, afirma Antoni Estades, president de l'entitat organitzadora


La XXII Diada de Vela Llatina de Mallorca, organitzada pel Club Nàutic de Cala Gamba, ha recuperat l'esplendor de principis del mil·lenni en reunir a una flota formada per 41 embarcacions tradicionals, pràcticament el doble de l'any passat. L'èxit de la convocatòria, segons va explicar Antoni Estades, regatista i president de l'entitat amfitriona, es deu a l'esforç promocional del club i a la idea de fer confluir en un mateix esdeveniment tradició, germanor i competició. “Aquest cap de setmana celebrem una de les millors Diadas de Vela Llatina dels últims tres lustres i la nostra idea és seguir creixent”, ha afirmat Estades, l'embarcació de la qual, Tinita, botada en 1945, heretada del seu avi, lidera la classificació general en lla Divisió Regata, on es citen els bots amb aparell llatí més competitius.

El dia ha estat encapotat i amb el típic ambient plomís que porten els vents pretardo de Llevant. La meteorologia, que es preveia inestable, ha decidit no obstant això aliar-se amb la flota en les hores centrals del dia i ha permés al Comitè de Regates donar dues sortides per a les classes Regata, Dragonera i Llaüts Clàssics, que han realitzat un recorregut entre balises visible des de la terrassa panoràmica del Club Náutic Cala Gamba. La brisa ha bufat entre 8 i 14 nusos.

El ja citat Tinita, tripulat per Toni Estades i Pere Reus, vencedor de l'edició de 2017, ha mantengut la seva tradicional mà a mà amb el Ventolina (1942), de l'armador Jaume Durán, que avui ha embarcat a dos joves regatistas de l'equip de la classe Laser del CN Cala Gamba. Tinita ha estar el més ràpid en les dues proves i és el clar favorit per a la victòria final mancant la jornada de matí. Li segueixen el Ventolina (2+2) i el Áncora (3+3).

Gabriel Català, armador i patró del creuer January Sails, un dels velers més reconeguts de la flota regional, s'ha posat al timó del Mitjana, una de les quatre embarcacions model Dragonera propietat del Consell de Mallorca i ha demostrat que l'aparell llatí se li dóna tan ben com el "bermudiano". Ha guanyat les dues regates d'aquests veloços monotips construïts en 2002 a l'Escola de Mestres d’Aixa de la institució insular i és capdavantera en solitari, seguit pel Toro, patronejat per Bernardi Bibiloni, i el Magrat, governat per la regatista Marina Gallego.

El Savanna (1969), d'Antonio Jover (1+1), encapçala la classificació de la classe Llaüts Clàssics, on es mesura al Annika (1943), de Miquel Rigo, que demà hauria de guanyar les dues regates que resten per desbancar si vol desbancar al seu únic rival en aquesta categoria.

El gruix de la flota s'ha concentrat a la divisió Oberta, que no competeix però se cenyeix a un recorregut costaner traçat per l'organització. Aquí es poden trobar embarcacions d'eslores molt diverses, però amb el denominador comú del seu aparell de vela llatina i la passió per la navegació tradicional del seu propietaris. La Balear (1924), vaixell almirall del Consell de Mallorca i una de les peces més importants del patrimoni naval de Mallorca; i així fins a 25 llaüts i bots entre els quals es trobava el Callao (1893), el més antic de quants han aconseguit ser recuperats a Balears. El seu armador, l'historiador Bernat Oliver, és autor, entre uns altres, del llibre “Manual de Vela Llatina”, que va ser presentat divendres passat com a activitat inaugural del programa cultural de la Diada, que així mateix ofereix una exposició de models navals coordinada per Manuel Gómez, president de l'Associació d'Amics del Museu Marítim.

Al final de la jornada en el mar, les tripulacions han gaudit d'una “sardinada” a les esplanades del Club Nàutic Cala Gamba. L'esmorzar ha començat just al moment en què ha començat a ploure a la Badia de Palma.

Demà diumenge es reprendrà la competició i la “trobada” per a la classe Oberta a partir de les 12.00 hores. L'organització, que compta amb el patrocini de Jeep i Acte Vidal i la col·laboració institucional del Consell de Mallorca, convidarà a tots els participants a una paella i a continuació es procedirà al lliurament de trofeus.© CyberAltura

© CLUB NÁUTICO CALA GAMBA