Septiembre 13, 2018


Una flota formada per 40 bots i llaüts de Balears participaran a la regata que es disputarà en la Badia de Palma del 14 al 16 de setembre. Demà divendres tindrà lloc la presentació del llibre “Manual de vela llatina”, obra de l'historiador Bernat Oliver. El programa social inclou també una exposició de modelisme naval coordinada per Manuel Gómez, president de la Associació d’Amics del Museu Marítim de Mallorca (AAMM)


La XXII Diada de Vela Llatina reunirà aquest cap de setmana, del 14 al 16 de setembre, a 40 bots i llaüts tradicionals. La cita, organitzada pel Club Nàutic Cala Gamba (CNCG) amb la col·laboració de Jeep Autovidal, és un esdeveniment de caràcter social, cultural i esportiu en el qual es donen cita durant tres dies les embarcacions més representatives del patrimoni naval viu de les Illes Balears

Bots i llaüts com el Callao (1893), Na Paquita (1910) o el Sant Antoni de Pàdua (1911) compartiran protagonisme amb la Balear (1924) o l'Alzina (1964), entre altres. Cal destacar que la meitat de la flota que participarà a la Diada té base a Cala Gamba, un club que s'ha distingit en les darreres dècades per la seva fèrria aposta per la conservació i promoció del patrimoni nàutic i especialment de la vela llatina.

La Diada va més enllà de l'àmbit esportiu i compta amb un ampli programa social dedicat a la divulgació. Durant els dies de competició el CNCG acollirà una exposició de modelisme naval coordinada per Manolo Gómez, president de la Associació d’Amics del Museu Marítim de Mallorca (AAMM), i el modelista naval “Mestre Topa”. A més, el diumenge 16 a les 10.00 hores el Club Llaüt Modelisme Naval de Mallorca realitzarà una demostració de modelisme tradicional.

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE MANUAL DE VELA LLATINA

Un altre dels plats forts del programa social serà la presentació, demà divendres 14 a les 19.30 hores, del llibre “Manual de vela llatina” escrit per l'historiador mallorquí Bernat Oliver. Tot seguit, a les 20.15 hores, tindrà lloc la xerrada “Passat i Present de l’Alzina”, un recorregut per la història de la mítica embarcació balear que va ser recuperada per la AAMM i que avui és gestionada de manera solidària per una altra associació sense ànim de lucre denominada Alzinaires.

La competició es disputarà a la Badia de Palma els dies 15 i 16 de setembre i el focus d'atenció recaurà sobre el Tinita (1945), de Pere Reus i Toni Estades, defensor del títol, i el Ventolina (1942), de Jaume Durán, llaüt que va dominar la Diada durant cinc anys consecutius, de 2012 a 2016.

La flota, que compta amb 40 embarcacions inscrites, navegarà dividida en quatre classes, en funció de les seves característiques: Regata, Llaüt Clàssic, Dragonera i categoria Oberta.

El dissabte 15, al final de les proves, els participants compartiran una sardinada a l'esplanada del Club Nàutic de Cala Gamba i el diumenge 16 es celebrarà el “dinar de germanor” després del qual, a les 15.30 hores, es procedirà al lliurament de premis.

La Diada de Vela Llatina manté les seves dates tradicionals, a mitjan setembre, malgrat el trasllat, en 2017, de la Diada de Mallorca al 31 de desembre, ja que a final d'any la majoria dels vaixells es troben varats i realitzant labors de manteniment.© CyberAltura

© CLUB NÁUTICO CALA GAMBA